În imaginația multor oameni, există credința că laptele este hrana de care pisicile iubesc și au nevoie. Fără îndoială, aceasta este o imagine foarte drăguță a unui pisoi care bea cu satisfacție lapte dintr-un castron, care a fost păstrat de generații și rămâne în mintea multor oameni. Faptul este că pisoii vor fi bucuroși să lingă laptele ispititor de parfumat dintr-un castron mic.
Cu toate acestea, laptele de vaca nu este un aliment potrivit pentru pisici. De fapt, pisicile nu tolerează foarte bine laptele de vacă și adesea provoacă diaree. În ghidul nostru, vom răspunde la întrebarea, pot pisicile cu adevărat să bea lapte? Și ce se poate întâmpla dacă animalul tău de companie bea prea mult lapte? Vă explicăm și vă răspundem la toate întrebările despre acest subiect, de unde a venit acest mit că pisicile beau lapte și care sunt alternativele la laptele de pisică?
Este laptele sănătos pentru o pisică?
Mitul comun potrivit căruia laptele și pisicile merg pur și simplu împreună ne este cunoscut din multe cărți și filme pentru copii, care încă de mici ne sugerează dorința nestăpânită a pisicilor de a bea lapte. Această preferință se reflectă și în realitate, deoarece pisicile iubesc laptele. Una dintre teoriile despre entuziasmul pentru lapte este că acesta amintește pisicilor noastre de tinerețea lor, de perioada de hrănire. Deci pisicile pot bea lapte sau nu?
Majoritatea pisicilor adulte sunt intolerante la lactoza in lapte.
Multe pisici sunt intolerante la lactoza in laptele de vaca. Ca și în cazul intoleranței la lactoză la om, consumul de lapte provoacă probleme digestive sub formă de greață, diaree și vărsături. Fiecare mamifer nou-născut depinde de aprovizionarea cu energie sub formă de lapte matern. Valoarea nutritivă a tuturor tipurilor de lapte este adaptată nevoilor fiecărei specii de animale: cu cât animalul se dezvoltă mai repede, cu atât laptele matern este mai nutritiv. Pentru a le putea metaboliza, stomacul animalului tânăr produce o enzimă numită lactază. Cu ajutorul ei, lactoza este descompusă și poate fi livrată în organism. De exemplu, atunci când un bebeluș este înțărcat, producția de lactază de către organism scade și în cele din urmă se oprește cu totul. Din acel moment, laptele nu mai este ușor de digerat. Din acest motiv, mamiferele adulte nu beau lapte, chiar dacă au ocazia. Și este la fel și cu pisicile.
Lapte de pisică fără lactoză
S-ar părea că soluția evidentă ar fi să oferi pisicii tale lapte fără lactoză. Pisicile, în faza inițială a vieții lor, sunt hrănite într-un pat confortabil, iar după naștere folosesc mult mai puțină energie decât, de exemplu, vițeii, care au nevoie de multă energie pentru a se mișca și, dacă este necesar, pentru a scăpa de prădători. Prin urmare, laptele mamei pisicii este slab, iar laptele de vaca este gras și caloric. Laptele fără lactoză ar fi digerabil pentru o pisică, dar ar fi o adevărată bombă calorică care ar fi dăunătoare sănătății și siluetei unei pisici blănite.
Atenţie! Pisicile nu au nevoie de lapte pentru o alimentație sănătoasă. Totuși, dacă nu vrei să te descurci fără ea și vrei să dai pisicii tale lapte peste orice măsură, ar trebui în orice caz să renunți la laptele de vacă din motivele menționate mai sus, sau măcar să adaugi doar o cantitate mică de lapte în apă. din cand in cand.
Laptele fără lactoză poate fi mai bine digerat și tolerat de pisici, dar totuși nu contribuie la o dietă sănătoasă pentru animalul dvs. de companie. Spre deosebire de laptele mamei pisicii, laptele de vaca conține mai multă grăsime. Acest lucru poate duce la suprapondere la pisici. De asemenea, conține mai puține proteine decât le primesc pisicile de lapte de la mamele lor. Prin urmare, laptele fără lactoză nu este dăunător, dar nici nu este necesar pentru pisicile adulte, deoarece acestea obțin toți nutrienții de care au nevoie din hrana normală.
Dacă nu vrei sau nu poți priva pisica ta de lapte delicios, poți folosi soluții alternative: este disponibil lapte de vacă fără lactoză, așa cum am menționat mai sus, și lapte special produs pentru pisici. Este mai bine să oferiți lapte special pentru pisici, a cărui compoziție este mai bine adaptată nevoilor acestora. Produsele de acest tip sunt mult mai bine digerate și tolerate de către pisoii noștri. Cu toate acestea, laptele nu este o alternativă la apă. Ar trebui să dai lapte doar ocazional ca deliciu pisicii tale. Puteți face acest lucru în cantități mici sau adăugând puțin lapte de pisică în apă pentru a-i face un gust mai bun. Pentru pisicile care sunt reticente în a bea apă, aceasta merită cu siguranță încercată.
Puteți citi mai multe despre principiile nutriției adecvate pentru pisici aici .
Lapte de vacă de pisică, lapte de pisică și lapte de cultură: care este diferența?
Există trei tipuri de lapte utilizate pentru hrănirea pisicilor:
- Lapte obișnuit de vacă: conține multă lactoză și, prin urmare, este bine tolerat de puține pisici - și dacă da, doar în cantități mici. Excepțiile dovedesc regula: dacă o pisică este obișnuită cu laptele din copilărie, de obicei nu va avea nicio problemă la vârsta adultă. Chiar dacă pisicii îi place laptele de vaca, este mai bine să nu-l dea în mod regulat. Cu toate acestea, majoritatea pisicilor nu tolerează bine laptele și, prin urmare, reacționează la acesta cu diaree.
- Lapte de pisică: Acesta poate fi achiziționat din magazinele de animale de companie sau din supermarketurile bine aprovizionate. Laptele special pentru pisici are un conținut mai scăzut de lactoză. Metoda specială de preparare îl face mai digerabil pentru pisică decât laptele de vacă. Trebuie să știți că laptele de pisică are un conținut scăzut de calorii și, prin urmare, nu este potrivit ca înlocuitor alimentar. Este mai bine să-i oferi pisicii dumneavoastră lapte drept răsfăț, doar în cantități mici. Când este diluată în continuare cu apă, această aromă poate stimula setea la pisicile care beau slab.
- Lapte de reproducție : acesta este lapte de creștere și este potrivit doar ca înlocuitor al laptelui matern pentru pisoi în primele săptămâni de viață. Dacă pisica-mamă nu oferă suficient lapte sau pisoii cresc fără mamă, aceștia pot fi hrăniți cu lapte pentru creșterea pisicilor până la vârsta de aproximativ trei sau patru săptămâni. De la vârsta de 3 până la 4 săptămâni, începe o tranziție treptată de la laptele matern la hrana normală. Treptat, puteți, de asemenea, să înțărcați încet laptele pentru a vă hrăni pisica. Atât pentru pisicile mici care sunt hrănite cu lapte de la pisica mamă, cât și pentru pisicile mai în vârstă sau adulte, administrarea laptelui de reproducție pentru hrănire nu este nici adecvată, nici necesară.
Merită să știți!
Compoziția laptelui de pisică este semnificativ diferită de cea a laptelui de vaca. Laptele de mamă de pisică conține mai mult de două ori mai multe proteine decât laptele de vacă sau de capră și cu peste 50% mai multă grăsime. În timp ce proteinele din laptele de vacă sunt 80% cazeină și 20% zer, raportul în laptele de pisică este de aproximativ 50:50.
Ce lapte pentru pisoi?
Fiecare mamifer produce lapte după naștere pentru a oferi hrană puilor săi. De asemenea, o pisică își oferă puilor lapte de pisică. Acest lapte este foarte hrănitor și special adaptat nevoilor pisicilor, datorită căruia asigură supraviețuirea pisoiului. Pentru ca pisoii să digere bine laptele în primele săptămâni, există o enzimă specială în intestine: lactaza. Acest lucru descompune zahărul din lapte (lactoza) prezent în lapte și, astfel, îl face digerabil pentru urmași. Datorită acestui fapt, laptele este foarte ușor de digerat pentru pisoi. În timpul dezvoltării lor, pisicile domestice mici au nevoie de toți nutrienții din laptele mamei pentru a crește. Prin urmare, corpul lor produce enzima lactază pentru a profita la maximum de laptele matern și de nutrienții săi.
Laptele matern este esențial pentru pisoi în primele săptămâni de viață.
Laptele unei mame de pisică este complet adaptat nevoilor pisicilor ei. Este bogat în taurină, arginină și metionină - trei aminoacizi esențiali pentru pisici. Pe măsură ce puii crește, acest lapte oferă și energia necesară pentru a satisface curiozitatea, instinctul și jocul pisicilor. Laptele de vacă oferă mai puțină energie și conține mai puțini nutrienți care sunt importanți pentru pisoii tineri. Un pisoi mic, care bea lapte de vacă, retrospectiv, poate prezenta simptome de deficiență. Același lucru este valabil și pentru laptele special pentru pisici, deoarece de obicei constă din lapte de vacă cu conținut redus de lactoză. Numai cu lapte de mamă de pisică adevărat sau lapte special pentru creșterea pisicilor, a cărui compoziție a fost adaptată laptelui matern, puteți crește cu succes pisoi mici.
Atenţie! Nu este o idee bună să creșteți pisoi fără mamă folosind lapte de vacă sau de capră. Este mai bine pentru tine să folosești un înlocuitor special de lapte pentru pisoi sau să amesteci propriul tău „inlocuitor de lapte” pe bază de lapte degresat cu ingrediente precum gălbenușul de ou, brânză de vaci, ulei de germeni de porumb, taurină și un amestec de vitamine și minerale.
Lapte vegetal pentru pisici
Poate te-ai gândit să-i oferi pisicii tale un înlocuitor de lapte. De ce nu? Singura întrebare este, pot pisicile să bea lapte de soia, de nucă de cocos sau de migdale? Regula este simplă: în general, nu trebuie să dai pisicii tale prea mult lapte, deoarece pisicile sunt carnivore și prea multă hrană umană le poate îmbolnăvi.
Pot pisicile să bea lapte de migdale?
Dacă te gândești să dai pisoiului tău lapte de migdale, la început ar trebui să procedezi foarte precaut și să observi cu atenție dacă animalul tău de companie tolerează bine laptele. În general, câteva picături nu sunt dăunătoare, dar în cazuri excepționale pot apărea reacții alergice.
Ar trebui să așteptați câteva ore după hrănire pentru a vedea dacă laptele este potrivit și bun pentru pisoiul dvs. Dacă aveți diaree sau balonare, ar trebui să evitați cu totul laptele de migdale pe viitor.
Atenţie!
Laptele de migdale poate conține până la 100 de calorii pe cană. Deoarece necesarul de energie al unei pisici moderat active este de aproximativ 80 kcal/kg, puteți obține acest lucru foarte repede dând un castron mic cu lapte de migdale.
Pot pisicile să bea lapte de cocos?
Ca și în cazul laptelui de migdale, acordați atenție modului în care animalul dvs. de companie tolerează laptele de cocos. Cum reacționează pisica la ele? Îi place laptele de cocos? Are probleme digestive?
Luați în considerare și conținutul ridicat de grăsimi din laptele de cocos. 100 de grame de lapte de cocos conțin peste 200 de calorii. De asemenea, rețineți: pisicile sunt carnivore prin natura lor. Proteinele animale furnizează nutrienții necesari supraviețuirii. Cu toate acestea, cu prea mult lapte de nucă de cocos (gros), adesea nu există loc în stomac pentru porția zilnică de carne și nutrienți de care o pisică are nevoie. Tot din acest motiv, ar trebui să fiți atenți când serviți această alternativă de lapte.
Lapte de soia pentru pisica
Desigur, laptele de soia, precum laptele de migdale sau de cocos, este, de asemenea, fără lactoză, dar trebuie să aveți grijă când îl serviți. Unele pisici pot fi alergice la soia. Dacă pisica prezintă semne de reacții alergice: eliminați imediat laptele de soia din dietă.
Atenţie!
Nu ezitați să vizitați medicul veterinar dacă pisica dumneavoastră prezintă semne de alergie. Medicul se va asigura că simptomele nu se agravează și că starea animalului se îmbunătățește rapid. De exemplu, medicul veterinar vă va prescrie imunosupresoare, cum ar fi cortizonul, sau medicamente antialergice.
Reacții adverse posibile ale utilizării laptelui
Pe măsură ce un animal tânăr îmbătrânește, producția de lactază scade. Acest lucru provoacă tot felul de efecte secundare, cum ar fi indigestie, balonare, diaree, dureri abdominale și alte afecțiuni. Conținutul de lactoză din laptele obișnuit de vacă este atât de mare încât nici măcar diluarea cu apă nu ajută. În plus, pisica absoarbe mult mai multă grăsime prin lapte, ceea ce provoacă și următoarele reacții adverse:
- Leziuni hepatice
Deoarece laptele de vacă are un conținut ridicat de grăsimi, acest aport constant de grăsime pune sub presiune ficatul pisicii tale. Ca urmare, pot apărea leziuni hepatice.
- Supraponderal
Conținutul de grăsime al laptelui poate duce nu numai la afectarea ficatului, ci și la obezitate la pisica ta. Dacă pisicile primesc lapte ca supliment alimentar, acestea au un risc crescut de a deveni supraponderale. Laptele este, de asemenea, bogat în calorii datorită conținutului de grăsimi, astfel încât pisoiul tău poate deveni rapid o pisică obeză și nesănătoasă datorită consumului regulat de lapte.
- Tulburări digestive
Cele mai multe pisici devin intolerante la lactoza pe masura ce imbatranesc. La fel ca la oameni, intoleranța la pisici se poate manifesta și ca probleme digestive. Dacă laptele sau zahărul din lapte nu sunt digerate, pisica ta poate prezenta balonare, diaree și chiar dureri abdominale. În cel mai rău caz, problemele digestive se dezvoltă în boală cronică intestinală sau diaree.
- probleme dentare
Laptele obișnuit conține zahăr din lapte, numit și lactoză. Totuși, acesta este exact ceea ce nu este bun pentru dinții pisoiului tău. Prin urmare, pisicile care beau lapte în mod frecvent pot dezvolta probleme dentare, cum ar fi carii și formarea plăcii. Rezultatul poate fi tartru, gingivita și, în cel mai rău caz, chiar pierderea dinților. În plus, poate exista un miros neplăcut din gură.
Multe pisici le place în special să bea din surse de apă curentă. Acasă, poți obține o fântână specială din care va bea pisica ta.
rezumat
Nici laptele obișnuit, nici fără lactoză, nici laptele de pisică nu este o băutură optimă pentru o pisică. Ceea ce este cu adevărat sănătos și contribuie la o dietă echilibrată este apa. Laptele pentru pisici nu conține lactoză sau conține o cantitate mică din aceasta și, prin urmare, este cu siguranță superior laptelui care conține lactoză. Deci, dacă pisica ta vrea cu adevărat lapte, ar trebui să folosești aceste alternative. Cu toate acestea, dă acest lapte special doar ocazional ca deliciu. Atunci nu vă veți face griji în legătură cu efectele secundare grave.